Eskişehir Haber Eskişehir Gündem 9. Bölge Eskişehir Eczacı Odası Başkanı Çelik’ten Bilimsel Eczacılık Günü’nde net mesaj

9. Bölge Eskişehir Eczacı Odası Başkanı Çelik’ten Bilimsel Eczacılık Günü’nde net mesaj

9. Bölge Eskişehir Eczacı Odası Başkanı Ecz. Mustafa Çelik, Bilimsel Eczacılığın 186. yılı dolayısıyla yaptığı açıklamada, eczacının halk sağlığındaki yerini, sahte ürün tehlikesini, yerli ilaç üretiminin önemini ve eczacıların karşılaştığı yapısal sorunları detaylarıyla anlattı.

9. Bölge Eskişehir Eczacı Odası Başkanı Ecz. Mustafa Çelik, 14 Mayıs Bilimsel Eczacılık Günü dolayısıyla yazılı bir açıklama yaptı. Türkiye’de modern eczacılığın temellerinin atıldığı 14 Mayıs 1839’un üzerinden 186 yıl geçtiğini belirten Çelik, 50 bini aşkın eczacıyla bu önemli günü kutlamanın gururunu yaşadıklarını söyledi.

Çelik, “Bilimsel birikimimizin rehberliğinde; hastalarımızın sağlığını korumaya, ilaç tedavilerine destek olmaya ve şifa sunmaya devam ediyoruz. Kamuda, akademide, ilaç sanayinde ve eczanelerimizde hastalarımızın ilaca en kolay, en doğru ve en güvenilir şekilde ulaşabilmesi için 186 yıldır kararlılıkla çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

Bu yılın teması olarak “Sağlık Uzakta Değil, Eczacınla Yanında” cümlesini benimsediklerini açıklayan Çelik, hastaların en yakın sağlık danışmanının eczacı olduğunu belirtti. Gelişen teknoloji ve sosyal medyanın etkisiyle kontrolsüz ürünlerin yaygınlaştığını ve bu durumun halk sağlığı açısından ciddi tehlikeler barındırdığını vurguladı.

Pandemiyle birlikte sosyal medya ve e-ticaret kanallarının denetimsizliğinin sahte ve kontrolsüz ürünleri yaygınlaştırdığını ifade eden Çelik, “Sahte ilaçlar, küresel ölçekte ciddi bir halk sağlığı sorunudur. Uluslararası kuruluşlar tarafından bu alanda rapor edilen toplam suç sayısı 2021’e göre %38’lik bir artış göstermiştir” dedi.

Bu tehditle mücadelede güçlü yasal düzenlemelere ve Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun geliştirdiği İlaç Takip Sistemi gibi teknolojik çözümlere dikkat çeken Çelik, “İlaç Takip Sistemi her bir ilaç kutusuna ayrı bir kimlik vererek üretimden son kullanıcıya kadar izlenmesini ve ilaç güvenliğini sağlıyor. Bu da şu anlama geliyor; eczanelerden aldığınız ilaçlar her zaman kayıtlı, orijinal ve güvenilirdir. İlaç temininde güvenli ve yasal tek adres eczanelerdir” dedi.

Vitamin, mineral ve bitkisel ürünlerle ilgili yaşanan denetim eksikliğine de değinen Çelik, bu ürünlerin internetten ve zincir marketlerden güvenliksiz biçimde temin edilmesinin çok ciddi sağlık riskleri doğurduğunu belirtti. “Doğal” ve “bitkisel” ibarelerinin tüketici gözünde yanıltıcı olabildiğini vurgulayan Çelik, bu ürünlerin bilimsel verilere dayanarak, kontrollü şekilde kullanılmasının hayati olduğunu ifade etti.

“Yüksek dozda alınan bir vitamin veya bilinçsizce kullanılan bir bitkisel takviye; özellikle anne adayları, çocuklar, yaşlılar ve kronik hastalığı olan vatandaşlarımız için çok ciddi yan etkilere yol açabilir. Bu nedenle vitaminler, mineraller ve bitkisel ürünler hekim tavsiyesi ve mutlaka eczacı danışmanlığında kullanılmalıdır. Biz eczacılar, bu ürünlerin içeriğini, potansiyel risklerini, ilaçlarla ve gıdalarla etkileşimlerini bilen, hastaya bu konuda en doğru bilgiyi ve danışmanlığı verebilecek sağlık profesyonelleriyiz” dedi.

Açıklamasında uluslararası gelişmelere de yer veren Çelik, ABD-Çin ticaret savaşlarının ve küresel tedarik zincirindeki aksaklıkların ilaç sektörünü de etkilediğini belirtti. ABD Başkanı’nın ilaç fiyatlarını düşürme kararıyla birlikte, Türkiye’nin ilaçta dışa bağımlılığı azaltmasının artık stratejik bir zorunluluk haline geldiğini vurguladı.

“Sağlık güvenliği, ekonomik güvenlik kadar önemlidir. Ham madde stratejisinden, Ar-Ge yatırımlarına, ihracattan, eczacının rolüne kadar bütüncül bir yol haritası ortaya koymak durumundayız.”

Yeni mezun eczacıların sisteme kazandırılması gerektiğini belirten Çelik, eczacılık mesleğinde kamuda ve özel sektörde istihdamı artıracak yeni bir vizyona ihtiyaç olduğunu kaydetti. “Kamu, özel sektör, hastaneler, ilaç endüstrisi ve dağıtım kanalları dâhil olmak üzere sağlık ekosisteminin tamamında eczacı sayısını stratejik olarak artıracak politikalar tasarlanmalıdır” dedi.

Kamu eczacılarının özlük haklarının iyileştirilmesi ve kamudan emekli olan eczacıların yaşadığı hak kayıplarının giderilmesi gerektiğini de vurgulayan Çelik, “Sağlık ve tedavi süreçlerinin vazgeçilmez unsuru olarak, stratejik bir rol üstlenen kamu eczacılarının maruz kaldığı ayrımcılıklara son verilmelidir. Zor koşullar altında fedakârca görev yapan kamu eczacılarımız, hak ettikleri çalışma düzenine ve haklarına sahip olmalıdır” dedi.

Açıklamasının sonunda, “En yakın sağlık danışmanınız eczacılar, özverili çalışmalarıyla sayısız hayatı koruyup, hastaların tedavilerine katkı sunmaktan onur duyar. İlaç söz konusu olduğunda, güvenin ve güvencenin simgesi eczacıdır” diyen Mustafa Çelik, tüm meslektaşlarının 14 Mayıs Bilimsel Eczacılık Günü’nü kutladı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *