75. Yıl Mahallesinin Sorunları ve Çözüm Önerileri
75. Yıl Mahalle Muhtarı Ahmet Koyuncu, mahalledeki önemli sorunlara dikkat çekerek çözüm önerilerini sıraladı. İlk olarak, mahalle sakinlerinin tramvay hattının uzatılmasını talep ettiğini belirten Koyuncu, “Mahalle merkezindeki tramvay hattı yaklaşık 1 km uzunluğundadır. Sadece Selami Vardar Bulvarı’nı kapsıyor. İlave edilecek 1.5 km’lik hat, mahallenin birçok lokasyonuna hitap edecektir. Bu sayede vatandaşın tramvaya erişimi kolaylaşacaktır” dedi.
Bir diğer sorun ise GSM mobil hatlarda yaşanan çekim problemiydi. Mahalledeki birçok mobil hattın verici güçlerinin yetersiz olduğuna dikkat çeken Koyuncu, vericilerin güçlendirilmesi gerektiğini ifade etti.
Koyuncu, ayrıca mahalledeki boş arazilerin temizliği konusunda da sıkıntı yaşandığını belirtti. Bu arazilerin büyükşehir belediyesi tarafından projelendirilmeyişinin çevre kirliliğine yol açtığını söyleyen Koyuncu, “Bu alanların büyükşehir belediyesi tarafından bir an önce projelendirerek çevre kirliliği önlenebilir ve yarım kalan konutlar, işyerleri ve sosyal alanlar halkın kullanımına sunulabilir” dedi. Koyuncu, bu konuda görüşmeler yaptığı Ayşe Ünlüce Başkan'dan olumlu dönüş aldığını belirtti.
75. Yıl Mahallesi'nin Nüfusu ve Coğrafi Durumu
75. Yıl Mahallesi, 1990'ların başında kurulmaya başlamış olup, şu anda 32 yıllık bir geçmişe sahiptir. Koyuncu, resmi kayıtlara göre mahalledeki nüfusun 11 bin civarında olduğunu ancak ikinci adresler nedeniyle, gayri resmi kayıtlara göre nüfusun 17 bin civarına ulaştığını ifade etti. Mahallenin sınırları, Şehir Hastanesi'nden başlayıp Kanlıpınar Şehitliği'ne kadar uzanmakta ve birçok sanayi sitesini, örneğin OSB, KOBİ, EMKO Sanayi Sitesi, Teksan Sanayi Sitesi, Tornacılar Sitesi ve Galericiler Sitesi'ni kapsamaktadır. Mahalle merkezi ile birlikte yüzölçümü açısından bölgedeki en büyük muhtarlık olma özelliğini taşımaktadır.
İtfaiye ve Ambulans Erişimi, Güvenlik Sorunları
Mahallenin tek giriş ve çıkışı olduğuna dikkat çeken Koyuncu, herhangi bir kaza durumunda mevcut yol trafiğe kapandığında ambulans ve itfaiye ekiplerinin mahalleye ulaşmasının zor olacağını ifade etti. Bu sebeple, mahalle için alternatif bir bağlantı yolunun yapılması gerektiğini vurguladı.
Son olarak güvenlik konusunda yaşanan zafiyetlere de değinen Koyuncu, “Mahallemizin şehir merkezine uzak olması ve karakol olmaması güvenlik anlamında zafiyet oluşturmaktadır. Son dönemde artan alkol, uyuşturucu, madde bağımlıları ve motosiklet kullanan gençlerin eksoz patlatmaları mahalle sakinlerine çok rahatsızlık vermektedir” dedi. Mahalle sakinlerinin ihbarlarda bulunsa da emniyet güçlerinin olaylara zamanında müdahale edemediğini belirten Koyuncu, mahalleye bir karakol binası yapılmasının hem mahalle hem de sanayi bölgelerine hizmet edeceğini söyledi.