Eskişehir’de "Türk Mutfağı Haftası" kapsamında düzenlenen etkinliklerde Vilayet Meydanı’na kurulan stantlar Eskişehirlilerin yoğun ilgisiyle karşılaştı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın öncülüğünde yurt içinde ve yurt dışında kutlanan "Türk Mutfağı Haftası" kapsamında Eskişehir’de de Vilayet Meydanı'nda stantlar kuruldu. Eskişehir Sivrihisarlılar Derneği, Han Kaymakamlığı, Sarıcakaya Belediyesi ve Aşçılar Derneği gibi birçok derneğin stant açması ile gerçekleşen etkinliklerde Eskişehir’in yöresel yemeklerinin tanıtımı yapıldı. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği etkinliklerde çibörekten göbeteye, muska baklavasından manda yoğurduğuna birçok lezzet stantlarda yer buldu. Bunların yanı sıra Han Kaymakamlığı tarafından kurulan stantta, kadınların pişirdiği gözlemeler vatandaşların ilgisini çekti. Etkinliğin 27 Mayıs’a kadar devam edeceği öğrenildi.
“25 tane yemek çeşidimiz var ama hepsini buraya getiremedik”
Han Kaymakamlığı’nın standında yetkili olan Kezban Kurnaz, kendi yörelerine özel haşhaşlı, nohutlu, mercimekli ve ıspanaklı börekleri olduğunu söyledi. 25 tane yemek çeşitlerinin olduğunu ancak hepsini standa getiremedikleri için belli yiyecekleri getirdiğini ifade eden Kurnaz, “Haşhaşlı, nohutlu, mercimekli ve ıspanaklı böreklerimiz var. 25 tane yemek çeşidimiz var ama hepsini buraya getiremediğimiz için sadece lahana sarması, yaprak sarması ve pazı sarması getirdik. Standımızdaki şişelerde ise köyümüzde yetişen lavantalar var. Arkadaşımızın bir tanesi ekti yetiştiriyor, biz de köyümüzde lavanta dikmeye devam ediyoruz. Hem kooperatif olarak hem de köy olarak bu sene lavanta yetiştirmeye devam etmeye başladık. Onlar da bizim köyümüzde yetişen lavantalar. Gözlemeyi burada canlı yapmamızı istediler. Biz de, ‘böyle bir yere ilk defa çıkıyoruz’ dedik. Onun için de görüyorsunuz, bizim dememize gerek yok. Biz burada biraz çekinerek iş yapıyoruz” dedi.
''Münevver Hanım her konuda destekçimiz"
İl Tarım Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüş projelerinden ve destekçilerinden bahsederek: Münevver Kepenek Hanım bizim kadın çiftçi derneğimizin başkanı. Kendisi bizim personelimiz değil ama bizim personelimiz gibi hem sahada hem doğrudan üretim yaparak hem kadın çiftçilerimizi ve girişimcilerimizi daha fazla gelir kazanmaya yönlendirerek destek oluyor. Kendisinin buna hem potansiyeli hem kapasitesi hem de doğrudan tecrübesi var. Aynı zamanda kendisi 3 üniversite mezunu ve 4. üniversitesini okuyor. Bizim de kişi başına 250 Bin Lira hibe ettiğimiz bir projemiz var. Yeter ki köyde tarımsal üretim yapılsın, tarım ve hayvancılık ile ilgili bir üretim yapması koşuluyla ve ilkokul veya lise mezunu olmak şartıyla. Aynı zamanda yanı başımızdaki stantta Han Gökçekuyu köyümüzde bir ekolojik turizm projemiz var. Proje ortaklarımızla birlikte hem tarımsal üretim hem de turizm hedefliyoruz. Bu projede Kalkınma Ajansı'mızın verdiği destekten dolayı da teşekkür ediyoruz." diye konuştu.
Sivrihisar Sosyal Kültür ve Dayanışma Derneği'nden Naciye Özpamuk stantlarda yaptıkları tanıtım için çok mutlu olduklarını dile getirerek: "Sivrihisar'ın yöresel yemeklerini tanıtıyoruz. Bizde kelem sarması, bamya çorbası, etli yaprak dolması, höşmerim gibi birçok yöresel yemeğimiz var. Hepsini tanıtıyoruz. Çok geniş bir mutfağımız var. Biz çok mutluyuz hanımlar olarak, atölye grubu olarak. İsmail başkanımız da öncülük etti çok mutlu olduk." dedi.
Sivrihisar Sosyal Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı İsmail Arslan Sivrihisar'ın hem yöresel hem tarihi çeşitliliğe sahip olduğunu şu sözlerle ifade etti: "Sivrihisar tarihi bir ilçe olduğu kadar yerel ürünleriyle de çok geniş bir yelpazeye sahip. Çeşit çeşit yiyeceklerimiz var, su böreği, sucuk, baklava gibi birçok yemeğe öncülük eden bir ilçemiz. Valiliğimizin bu organizasyonuna katkı sağlamak için biz de katıldık."
El Sanatları Öğretmeni Nisan Gül Ulu kuruluşlarını tanıtarak: "Bizim Özkan Polat Özel Eğitim Çocukları ile ilgili bir kooperatifimiz var, bunun için stanttayız. Çocuklarımız çoğunlukla boyama, yiyecek gibi atölyelerde ürün ortaya koyuyorlar. Ürünlerin alt zeminlerini çocuklarımız boyuyor, üstlerini ben tamamlıyorum. Satış alanlarımız olduğu sürece çocuklarımıza da gelir oluyor. Ben iki yıldır bu çocuklar ile birlikteyim, buraya başladığımdan beri her şey daha güzel geçiyor, her günümüz mutlulukla geçiyor. Çocuklar da atölyeleri çok seviyor. Okuldan mezun olan çocuklara iş istihdamı yaratmış oluyoruz bir şekilde. Çünkü bu yaptıklarıyla gelir kapısı olmuş oluyor ve daha kolay iş buluyorlar." dedi.