"Franchise için 900 bin TL'nin yatırım yaptık, sonra şirketin battığını öğrendik"
Başından geçenleri anlatan Yasin Anılır, "Biz burayı yaklaşık 1 yıl önce Tokyo Waffle Gıda Yatırımları Anonim Şirketi franchise alarak açmak için kiraladık. Fakat burada belli başlı dolandırıcılıklara maruz kaldık. İlk başta, Tokyo Waffle Gıda Yatırımları Anonim Şirketi tarafından dolandırıldık. Türkiye'de 11 aile daha franchise vaadiyle dolandırıldı. Yatırım yaptığımız yaklaşık 900 bin TL'nin karşılığı olarak 6 aylık süren uzunce bir sürenin ardından sonunda artık battıklarını ve burayla ilgilenemeyecekleri konusunda haberler aldık. Bununla ilgili suç duyurularımızı yaptık ama çoğu ailenin yaptığı suç duyurusunda 'kovuşturmaya yer yoktur' kararı çıkması da çok üzücü. Sonunda durum bu şekilde. İşletilebilecek bir mekan olmadığı gibi elimizdeki birikimimizden de olduk" dedi.
"Dükkanın yarısı apartman bahçesi, bir kısmı da belediyenin parkı"
Dolandırıcılıkların franchise olayı ile sınırlı kalmadığından bahseden Anılır, "O firmadan dolandırılmamızdan cesaret alan bazı insanlar da, mesela bu dükkanın sahibi olmak üzere bizleri dolandırmaya çalıştılar. Resmen emeğimize çökmeye çalışıyorlar. Bu dükkanda çok büyük ruhsat sıkıntıları var. Biz zaten Tokyo Waffle Gıda Yatırımları Anonim Şirketi tarafından dolandırılmasaydık dahi burayı açamayacağımızı sonradan öğrendik. Dükkanın yarısı apartmanın bahçesi, ortak kullanım alanı. Bir kısmı belediyenin parkı, çökülmüş durumda. Mülk sahibinin bazı söylemleri var, belediyede tanıdıkları varmış. Eskişehir Tepebaşı Belediyesi imar konusunda biraz zayıf. Arka bahçedeki imarsız, ruhsatsız alanı yıktırtmayacağını söylüyor. Biz bu konuda CİMER ve Tepebaşı Belediyesi gibi yerlere şikayetlerimizi oluşturduk" şeklinde konuştu.
"Asma kat yapılırken kolonlar kırılmış"
Apartman sakinlerinin bahçe kullanımına izin vermediklerini dile getiren Anılır, sözlerine şöyle devam etti:
"Biz dükkanı açamıyoruz, ruhsat alamıyoruz. Yaklaşık 1 buçuk milyon liralık yatırım yaptık. Mülk sahibi buradan çıkartılmamızı talep ediyor. Biz bu konudaki hukuki mücadelemizi devam ettiriyoruz. Fakat görünen ortada. İlk girdiğimizde burası harabe haldeydi. Buranın duvarlarını, zeminini, elektrik ve su tesisatını biz yaptırdık. Usule uygunsuz olarak yapılmış asma kat vardı. Biz bu asma katı yıktığımız için mülk sahibi 100 bin TL'lik senet istedi. Usule uygunsuz olarak hem dükkanın metrekaresini genişletiyor hem de bunu usule uygun hale getirdiğimiz için bizden para talep etti. Burası binanın zemin katı. Asma kat yapılırken kolonlar kırılmış. Ne imara, ne ruhsata, ne de deprem yönetmeliğine uygun. Deprem yönetmeliği son zamanlarda ülkemizde bayağı popüler. Sonuçta büyük depremler oldu. Bizim zemin katta olan dükkanımızda kolon kırılmış durumda. Yaptığımız bütün bu yatırımların hakkını almak istiyoruz fakat mülk sahibi bizim yatırımlarımıza çökmenin peşinde."