Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, afet hazırlıkları ve deprem yönetimi konusunda dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Kurt, “İletişim kanallarının tümü iflas etmiş durumda. Dolayısıyla deprem ya da doğal afetler sırasında en çok ihtiyaç duyulacak iletişim kanalları kapalı olursa, kısıtlı kalırsa ya da işlevsiz hale gelirse, hiçbir şey yapamayız. Devletin bu sorunu bir an önce çözmesi gerekiyor. Yıllardır bu konuda itiraz edenlerin ne kadar haklı olduğu da artık ortaya çıkmıştır. Bu açıdan bile bakıldığında, afetlere hazır olmadığımız açıkça anlaşılmaktadır” dedi.
Yapı stoklarına dair değerlendirmelerde de bulunan Kazım Kurt, “Yapı stokları olumsuz durumda. Hiçbir belediye elindeki yapıları bile tam olarak bilmiyor. Bu yapıların derhal tespit edilmesi gerekiyor. Ancak bu tespitin yapılabilmesi için devletin bu işe el atması şart. Çünkü bu, belediyelerin gücünü aşan bir konudur” ifadelerini kullandı.
Belediyelerin bütçe imkanlarının yetersizliğine dikkat çeken Kurt, “Odunpazarı Belediyesi’nin yıllık bütçesi 4 milyar lira. Bu bütçeyle yaklaşık 2 bin kişinin maaşı, 400 binin üzerindeki kişinin temizliği ve diğer tüm ihtiyaçları karşılanıyor. Bizim, buna ek olarak deprem için ayrıca kaynak ayırıp önlem alacak bir formülümüz yok. Bu nedenle bu iş, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, Afet İşleri Genel Müdürlüğü’nün ve AFAD’ın sorumluluğundadır” diye konuştu.
AFAD’a yönelik eleştirilerde de bulunan Kurt, “Zaten Hatay’daki deprem uygulamaları sırasında da gördük ki AFAD sadece fotoğraf çektiriyor, ‘Biz yapıyoruz’ diyor. O zaman yapsın. Zaten yapmak zorunda. İnsanların can ve mal güvenliği ancak bu şekilde sağlanabilir” dedi.
Yasal sınırları da hatırlatan Kurt, “Belediye yasalarında, büyükşehire bağlı bir ilçe belediyesi olarak bizim depremle ilgili yapabileceğimiz hiçbir şey yok. Bize sadece acil durumlar için görev verilmiş; o da deprem veya yangın olduktan sonra neler yapılacağının planlanmasıyla ilgili. Biz Odunpazarı Belediyesi olarak bu planlamalarımızı yaptık. Ancak takdir edersiniz ki Odunpazarı’ndaki 100 binden fazla binanın dayanıklı ve dirençli hale getirilmesi için ne bütçemiz yeter ne de zamanımız” ifadelerini kullandı.
Vatandaşlara yönelik eğitim çalışmalarını da aktaran Kazım Kurt, “Evet, Odunpazarı Arama Kurtarma Ekibimiz var. Afet İşleri Müdürlüğümüz bünyesinde ciddi anlamda eğitimler veriyoruz. Şu anda bu eğitimlerden faydalanan kişi sayısı bini geçti. Kentin geneline yönelik verdiğimiz eğitimlerle birlikte Mahalle Afet Gönüllüleri gibi bir oluşum kurduk. Her mahallede afet görevlisi gönüllülerimiz var. Onların da eğitimlerini sürdürüyoruz. Ayrıca Milli Eğitim’in izin verdiği ölçüde okullarda bilgilendirme çalışmaları yapıyoruz” dedi.
Afet bilincine yönelik özel gruplara ilişkin bir çalışma olup olmadığı sorusunu da yanıtlayan Kurt, “Hayır, genel afet çalışmasını dahi yeterince yapamayan bir toplumun, bu gruplar için özel afet çalışması yapması zaten mümkün değil. Ancak kreşlerimizde, yaşlı bakım merkezlerimizde ve halk merkezlerimizde bilgilendirme faaliyetleri yürütüyoruz. Kurucu üyelerimize bu merkezlerde afet farkındalığı sağlanıyor. Bu, ciddi bir eğitim süreci olarak değerlendirilebilir” diye konuştu.