Eskişehir günümüzde öğrenci dostu şehir olarak bilinse de geçmişten günümüze farklı önemlerle anılmaktaydı. Öyle ki şehir yıllarca farklı kültürlere ve medeniyetlere başkentlik yapmış bu yüzden farklı isimlerle bilinmekteydi.
Antik çağlardan, Romalılara oradan Osmanlı ve diğer tüm devletlere kadar namını yürüten Eskişehir eski ismiyle bu yüzden merak konusu olmaktadır. Eğer siz de bu konuyu merak ediyorsanız işte detaylar…
Antik çağlara bakıldığında Eskişehir’in eski adı Yunanca Dorylaion olarak bilinmekteydi. Eskişehir’in ilk isimlerinden Latince’de ise Dorylaeum şeklinde adlandırıldığı görülmektedir.
Bununla da kalmayan Eskişehir eski Arap kaynaklarında Darauliya, Adruliya ve Drusilya şeklinde üç farklı ismi bulunmaktaydı. O dönemlerde Dorylaion olarak bilinen Eskişehir birçok medeniyetin geçtiği önemli ticaret yollarının kesişiminde yer almaktaydı.
Özellikle zenginliği ile nam salan Frigyalılara ait bir şehir olması dolayısıyla tarihte çok geniş alanlarda yer edinmiştir. Eskişehir’in kurucusu Eretrialı Doryleos kabul edilmektedir.
Osmanlı İmparatorluğu zamanında kurucu Osman Gazi, Eskişehir’in eski adı olarak ‘Sultanönü’ kullandığı da biliniyor.