Eskişehir Durum Reklamı
DOLAR 34.34 ₺
EURO 36.26 ₺
G.ALTIN 2,828.32 ₺
Ç.ALTIN 4,847.99 ₺
ATA 20,044.27 ₺
BİLEZİK 2,704.19 ₺

Caner Çiftçi: "Her Enstrümanın Arkasında Bir Ustanın İmzası Var"

Eskişehir Durum ÖzelEskişehir
Yayınlama: 14 Kasım 2024 Perşembe 16:19 Kaynak: Haber Merkezi Editör: Bilgehan Tombul

Yaklaşık 10 yıldır enstrüman yapımıyla uğraşan Eskişehirli enstrüman yapım ustası Caner Çiftçi, keman ailesine ait enstrümanlar üretiyor. Çiftçi, özel ağaçlarla yapılan bu sanatın, titiz bir çalışma süreci gerektirdiğini belirtti.

Caner Çiftçi: "Her Enstrümanın Arkasında Bir Ustanın İmzası Var"

Eskişehirli enstrüman yapım ustası Caner Çiftçi, keman ailesine ait enstrümanlar üretiyor. Eskişehir’de doğup büyüyen ve eğitimini burada tamamlayan Çiftçi, yaklaşık on yıldır keman, viyola, çello ve kontrbas gibi enstrümanlar yapıyor. Üretim sürecinde kullanılan ağaçların önemine vurgu yapan Çiftçi, “Her ağaçtan enstrüman yapılamaz. Özel ağaçlar kullanıyoruz ve bunları genellikle yurt dışından temin ediyoruz” dedi.

“Kaliteli Ağaç, Başarının Temelidir”

Çiftçi, enstrüman yapımında kullanılan malzemelerin çoğunun Romanya ve Türkiye’nin Karadeniz Bölgesi’nden temin edildiğini belirtti. Üst kapak için ladin, alt kapak ve yanlıklar için ise akçaağaç kullanıldığını ifade eden usta, kaliteli ağaçların maliyetinin euro ve dolar kuru üzerinden hesaplandığını söyledi. “Bir keman takım ağacının fiyatı 250 eurodan başlayıp 1000 euroya kadar çıkabiliyor” diyen Çiftçi, kaliteli bir ağacın bulunmasının üretimdeki en önemli aşama olduğuna dikkat çekti.

“Bir Enstrüman 30-45 Günde Tamamlanıyor”

Enstrüman yapım sürecine dair bilgi veren Çiftçi, düzenli bir çalışmayla bir enstrümanın 30-45 gün arasında tamamlandığını belirtti. Cila aşamasında ise geleneksel yöntemlerle alkol ve yağ bazlı cilalar kullanıldığını, kimyasal içerikli ürünlerden kaçınıldığını çünkü enstrümanın doğrudan ten teması ile kullanıldığını söyledi.

“Her Enstrümanın Arkasında Bir Ustanın İmzası Var”

Enstrüman yapımının tarihi kökenlerine de değinen Çiftçi, bu sanatın İtalya’nın Cremona şehrinde doğduğunu ve usta-çırak ilişkisiyle günümüze kadar geldiğini ifade etti. Çiftçi, orkestralardaki yaylı çalgıların her birinin el yapımı olduğuna vurgu yaparak, “Her enstrüman, farklı bir ustanın emeğiyle hayat bulur. İcracının yeteneği kadar yapımcının emeği de bu müzik eserlerine değer katar” dedi.

Sanatını titizlikle sürdüren Caner Çiftçi, Eskişehir’de bu alanda çalışan sayılı ustalar arasında yer alıyor.

Haber Resmi

BENZER HABER
İlk Yorumu Sen Yaz
code