İç Anadolu’da yer alan, Bursa, Bilecik, Ankara, Kütahya gibi illerin çevrelediği bir şehir. İsmi Eskişehir ancak, Eskişehir’in birçok tanımı var. Öğrenci şehri, en güvenli şehir, barışçıl şehir, özgürlükler şehri, sanat şehri, kültür şehri ve son olarak Türkiye’nin Venedik’i. Yine de biz ona şimdilik Eskişehir diyelim. Bir şehirde yaşanır mı sorusunun cevabı aslında hep yaşayacak kişinin nasıl biri olduğuna bağlıdır. Ama “Eskişehir’de yaşanır mı?” sorusunun cevabı aslında pek değişmez. Burada 3 gün de 5 yıl da bir ömür de yaşayanların cevabı hep aynıdır. Eskişehir’de yaşanır, hatta çok güzel yaşanır. Eskişehir’de her kesimden insana yer var. Bir denizi yok derlerdi deniz olmayan şehirde yaşayamayanlar için. Artık o da var. Soğuğu seven kışın, sıcağı seven yazın gelsin. Her mevsimi iliklerinize kadar hissettiren karasal iklimli bu şehirde herkese yer var. Neden mi?
Öğrenci şehri olarak bilinir
Eskişehir’in öğrenci şehri olarak bilinmesinin pek çok sebebi var. Üç üniversiteye sahip bu şehrin okuryazarlık oranı da çok yüksek. Genç kesimin belki de en çok olduğu bu şehirde kimse kimseye karışmaz. Eskişehir insanı anlayışlıdır, eğlencelidir, sanatseverdir. Her tarzdan insanın yaşadığı bu şehirde küçük olmasına rağmen herkes ilgisini çekebilecek bir şeyler bulunur. Öğrencilerin çok olmasının bir sebebi de Eskişehir halkının dışarıdan gelen insanlara karşı misafirperverliğidir. Öğrenci diye yerli halk dışlamaz, binasında öğrenci var diye sıcak yemek götüren olur tam tersine. Öğrenciye indirimler yapılır, öğrenciye destek olunur bu şehirde. Gece hayatını sevenler için barlar, konserler, daha sakinlik sevenler için 3. Nesil kahveciler harika bir ortam oluşturur Eskişehir’de yaşayanlara.
Eskişehir güvenilir bir şehirdir
Zaman zaman yapılan uluslararası bu güvenli şehirler listelerinde Eskişehir hep en güvenli şehirler arasındadır. Güvenlilik konusunda kimi zaman 8. Kimi zaman 10. Sırada çıkan Eskişehir hep listeye girmeyi başarır. Aslında zaten burada yaşayanlar da bu güvenirlik listelerinin doğru olduğunu size kanıtlar. Gece 1’de dışarıya çağırdığınız kız arkadaşlarınız korkmadan, birinin onu evinden almasına ihtiyaç duymadan gelebilir. Küçük bir gözlemde bulunursanız da çantasının fermuarını sıklıkla kapatmayı unutan insanları görebilirsiniz. Eskişehir insanları kurallara da uyar, bu da güvenli olmasının bir parçasıdır. Kırmızı ışıkta geçen arabalar ya da yaya yolu olmayan yerlerden geçen yaya da göremezsiniz pek. Suç oranının gerçekten düşük olduğu bu şehirde yaşamak size iyi hissettirecek.
Eskişehir’de gezilecek yerler
Gezilecek birçok yeri olan bu şehirde görmeniz gerekenler saymakla bitmez. Odunpazarı Evleri ve takı gibi ürünler yapan emekçi teyzeleri, Kent Park, Şelale Park, Sazova Bilim Kültür ve Sanat Parkı, Frig Vadisi, Kanlıkavak, Porsuk nehri ve birbirinden farklı birçok müze. Her daim biletlerini takip etmeniz gereken opera, bale, tiyatrolar. Saydığımızda bitti gibi oldu ama aslında şehrin her yerinden sanat akıyor. Bu sebeple küçük bir şehir olmasına rağmen görülecek şeyler asla bitmiyor. Yılmaz Büyükerşen hocamızın yaptığı ve yaptırdığı birçok heykel şehrin her yanında görülebilir. Sadece ünlü kişiliklerin değil sıradan insanların da heykelleri vardır bu şehirde. Dolayısıyla heykellere baktığınızda kendinizi de görebilirsiniz. Dedikodu yapan teyzeler, yerden çıkan bir işçi, gazete okuyan bir adam gibi.
Okuyunuz: Eskişehir’de Ne İş Yapılır?
Eskişehir’de tadına bakılması gereken yemekler
Gezilecek yerleri sayarken karnımız aç gezecek değiliz ya, Odunpazarı Evlerinde gezerken çibörek yenir mesela. Her Kırım Çibörekçisi önünde tek şubemizdir yazısını görünce önce şaşırıp sonra favori çibörekçinizi bulmak isteyebilirsiniz. Balaban köftesi ve el açması mantıları da tadına bakılması gerekenlerden. Ve tabii ki veganları/vejetaryenleri unutmadık. Odunpazarı Modern Müze (OMM)’yi gezerken, tamamen hayvansal ürün kullanılmayan ve karbon ayak izine dikkat edilen mutfaklarından yiyeceğiniz lezzetli yemekler size eşlik edebilir. Hamur işi sevenler için de seçenek oldukça fazla. Eskişehirlilerin çokça sevdiği haşhaş ile birçok çeşit hamur işi yapan teyzelerin olduğu Yörük Çadırları’ndan da bir haşhaşlı yemenizi öneririm. Üstüne tatlı olarak da met helvası Eskişehir’in en ünlü yiyeceklerinden biridir. Sıkıştırılmış pişmaniye gibi görünen ama adı helva olan met helvasının tadına bakınca kesinlikle bunu Eskişehir’de yaşamak için sıraladığınız sebeplerinizin arasına koyacaksınız.
Peki gezilecek yerlere nasıl ulaşacağız?
Bu şehirde arabaya ihtiyacınız yok. Otobüsü, minibüsü, tramvayı varken belki taksilere bile ihtiyaç olmayabilir. Zaten Eskişehir halkı bisikleti de sever, kışın dondurucu soğuğunda bile bisikletliler görebilirsiniz. Oldukça düzenli bir yerleşim şekli olan bu şehirde bir şey arıyorsanız onu alabileceğiniz yerler birbirine yakındır. Bir kafede oturmak istiyorsanız seçenekler birbirlerine yakın yerlerdedir. Bisiklet de süremem derseniz yürüyebilirsiniz. Bu küçük şehirde yürümek gerçekten bir ulaşım yolu. Manzara da güzel, neden yürüyüş yapmayalım ki?
Eskişehir hakkında muhtemelen sık sık karşınıza bir gerçek: Çok soğuk
Sıcak sevenler yazın, soğuk sevenler kışın gelsin demiştik ya, soğuk sevenleri bile bıktıracak bir soğuk var burada. Soğuğuyla ve ayazıyla daha ünlü olan şehirler olabilir, siz hiçbirine inanmayın. Burada hava durumu 3 derece yazıyorsa o aslında -1 olabilir, -1 ise aslında -5 olabilir. Hissedilen dereceye kış aylarında hep çok çok soğuk derecede yazılsa yeridir. Rüzgarla birleşince de dondurucu derece yazılabilir. Zaten bir rivayete göre Eskişehir ismini ayazından ve soğuk rüzgarından almıştır “Es-ki-şehir”. Kış aylarının çekilebilir tarafı güneşin gerçekten ısıtıyor olması. Günün bazı saatlerinde size mevsimlerden sonbahar gibi gelebilir. Gölge ile güneşli alanlar arasında ciddi bir derece farkı olması, belki de Eskişehir herkesi mutlu etmeye çalışıyor olduğundan olabilir.
Eskişehir sıcağı da tatlı ve çekilebilir
Eskişehir sıcağı gerçek bir denizi olmayışından dolayı çok da nemli değildir. Yazları ortalama 32 derecelerde diğer tatil yerleri gibi yapış yapış hissetmezsiniz. Bu bir rivayet değil ama benim düşüncem, Eskişehir halkı sakinliğini ve anlayışlılığını, tatlı ve çekilebilir sıcaklığından alıyor olabilir. Sonuçta denizi olan şehirlerde duş aldıktan sonra 5 dakika içinde terliyorsanız nasıl sakin kalabilirsiniz ki? Ayrıca usul usul esen rüzgârı da yaza dahil. Yaz ayları bile olsa serin akşamları sıcak sevmeyenleri bir nebze güldürürken, tüm Eskişehir halkına da üç mevsimi aynı anda yaşatıyor denilebilir. Sabah erkenden eve çıkanlar ve akşam geç dönecek olanlar aylardan ağustos diye hırkasını yanına almayı unutmasın lütfen.
Okuyunuz: Eskişehir Kahvaltı Mekanları | En İyi Yerler
Eskişehir'de tüm bunları yapmak ve yaşamak bize ne kadara patlar?
Eskişehir birçok şehre göre daha az maliyetlidir. Yemekler, kiralar, biletler, çok ucuzdur birçok şehre göre. Çünkü bir öğrencinin yaşayabileceği şekilde tasarlanmıştır tüm Eskişehir. Tüm şehirlerle karşılaştırmak tabii ki de mümkün değildir ancak İstanbul’da bir hamburgere 150 lira veriyorsanız, burada 75 lira verirsiniz. İstanbul’da bir evin kirası 10000 lirayken aynı seviyede bir evin kirası Eskişehir’de 3000 liradır. Dolayısıyla bu şehirde yaşam az maliyetli denilebilir.
Eskişehir’de yaşanır mı?
Sonuç olarak, neresi olduğunu söylemeden, böyle güvenli, yemekleri güzel, gezilecek çok yeri olan, ulaşımı kolay ve maliyeti az, sanat eserleriyle dolu bir yerde yaşanır mı diye sorulduğunda yaşanmaz diyecek bir insan tanımıyorum. Ben de size tam konum bildiriyorum, bahsettiğim yer Eskişehir.