Yollarda Akıllı Ulaşım Devrimi
Ankara - 7 Temmuz 2024 - Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye'de akıllı ulaşım sistemlerinin (AUS) entegrasyonunu hedefleyen önemli projelerin hayata geçirildiğini duyurdu. İlk etapta Karayolları Genel Müdürlüğü’ne bağlı Ankara, Antalya ve İstanbul bölge müdürlüklerinde Kooperatif ve Akıllı Ulaşım Sistemlerine Yönelik Merkezi Yazılım Platformu oluşturulacak. Bakan Uraloğlu, bu projenin AUS uygulamalarında koordinasyonu sağlayarak, sistemler arası bütünlük ve birlikte çalışabilirliği tesis edeceğini belirtti.
Tek Merkezde IoT Yazılımı
Bakan Uraloğlu, “Oluşturulan Akıllı Ulaşım Sistemleri mimarisi standartları ile Kooperatif Akıllı Ulaşım Sistemi verilerini tek bir merkezde IoT yazılım çatısı altında toplayarak AUS uygulamalarında koordinasyonu sağlayacağız. Bu sayede sistemler arası bütünlük ve birlikte çalışabilirliğin tesis edilmesi, karayollarındaki sistemlerin izlenebilirliğinin ve yönetilebilirliğinin sağlanması, ortaya koyulacak gereksinimler ile teknolojik gelişmelere yön vererek operasyonel kabiliyetin arttırılmasını hedefliyoruz,” dedi. Ayrıca, Uydu Destekli Ulusal Akıllı Ulaşım Sistemleri Otomasyon Projesi’nde tüm süreçlerin tamamlandığını belirterek, “Proje hizmete alındığında akıllı ulaşım sistemi mimarisinde veri akışı, Türksat uyduları ile desteklenerek kesintisiz hale getirilecek,” ifadelerini kullandı.
Pilot Uygulamalar ve Yeni Teknolojiler
Ankara, Antalya ve İstanbul’da gerçekleştirilecek olan AUS IoT Merkez Yazılımının pilot uygulaması, 30 kilometrelik kesimde yapılacak. Bu uygulamada kaza, duran araç, gizli buzlanma gibi olaylar tespit edilerek yol kullanıcılarına anlık bilgilendirme sağlanacak. Bakan Uraloğlu, “Akıllı Sinyalizasyon, Kamera, Yol Sensörleri, Görüntü İşleme, Olay Algılama, Değişken Mesaj İşaretleri gibi Akıllı Ulaşım Sistemleri kurulacak. Ankara, İstanbul ve Antalya’da kontrol merkezlerinde Sistem ve Network Ekipmanlarının kurulumları yapılacak. Ayrıca Fiber ve Enerji altyapı kurulumları da gerçekleştirilecek,” şeklinde konuştu.
2026’da Tamamlanacak
Projenin 23 Kasım 2023 tarihinde başladığını hatırlatan Uraloğlu, yazılımın tamamlanması ve saha kurulum süresinin 24 ay olduğunu, projenin işletme ve bakım süresinin ise 12 ay olduğunu belirterek, 23 Kasım 2026’da projenin tamamlanmasının hedeflendiğini söyledi. “Detaylı dokümantasyon hazırlıkları yapıldı, yakın zamanda saha kurulumları başlayacak. Ayrıca yazılım analiz ve tasarım kabulü sonrası da yazılım geliştirme aşaması başlayacak,” dedi.
Uydu Destekli Akıllı Ulaşım
Uydu Destekli Ulusal Akıllı Ulaşım Sistemleri Otomasyon Projesi hakkında da bilgi veren Bakan Uraloğlu, “Proje hizmete alındığında akıllı ulaşım sistemi mimarisi, Türksat uyduları ile desteklenerek veri akışı kesintisiz hale getirilecek. İnsansız kara araçları başta olmak üzere yeni nesil ulaşım teknolojilerinde kullanılan araçların iletişimi Türksat uyduları ile kesintisiz hale gelecek, kazaların da önüne geçilecek,” dedi.
Projenin iki ana iş paketi kapsamında tamamlandığını söyleyen Uraloğlu, “Uydu üzerinden haberleşme sağlayabilen Ka Bant Sabit/Mobil IoT Terminal Antenlerin ve Ka Bant Kara SOTM Antenin üretimlerinin tamamlandığını bildirdi. Üretimleri tamamlanmış antenlerin temel saha testlerini 9 Ocak’ta Türksat yerleşkesinde tamamladık. Testleri başarıyla geçen antenler AUS alanında kullanım kabiliyetleriyle tam not aldı,” dedi. Ulusal AUS Mimarisi ve yazılımının geliştirilmesi tamamlandıktan sonra projenin hayata geçirileceğini belirtti.
Kaynak: Ulaştırma Bakanlığı