Özellikle mevsim geçişlerinde görülen sürekli uyuma isteği ve yorgunluk hissi neden olur? Yorgunluk insanların günlük hayattaki rutinlerini yakından etkileyen en büyük etkenlerdendir. Günlük aktiviteler esnasında normal efordan fazlasını harcadığınızda meydana gelen yorgunluk normaldir. Fakat günlük aktivite dışında bir şey yapılmadığı taktirde aşırı uyku hali ve yorgunluk varsa vücudunuz bazı sinyaller veriyor olabilir!
Kronik Yorgunluk Sendromu Belirtileri Nelerdir?
Yorgunluk kişinin günlük aktivite oranı, uykusunu alıp almadığı ve stres düzeyi gibi durumlarla doğru orantılıdır. Geçici yorgunluklar, mevsim geçişlerindeki huzursuzluklar çok dikkate alınmasa da bazı yorgunluklar uzun sürer ve kronik yorgunluk haline gelir. Peki nedir kronik yorgunluk?
Kişi daha önce yaptığı işleri artık yaparken ekstra yoruluyorsa, herhangi bir sağlık sorunu yaşamadığı halde 6 aydan fazla süren yorgunluk hissi yaşıyorsa, bu durum kronik yorgunluk olarak isimlendirilebilir. Peki belirtileri nelerdir? İşte cevabı;
- Sürekli bitkin ve yorgun hissetmek
- Çoğalan kas ve eklem ağrıları
- Boğaz ağrısı
- Enerji kaybı yaşanması
- Karın ağrısı
- Mide bulantısı ve kusma yaşamak
- Uyku düzen ve kalitesinde meydana gelen bozulmalar
- Unutkanlık ve bilişsel bozukluklar
- Bağışıklığın düşmesi
- Sürekli huzursuzluk
- Depresyon hissi
Kronik Yorgunluk Neden Olur?
Kronik yorgunluğun nedeni birden fazla hastalık olabilir;
1 - Anemi: yorgunluğun en yaygın görüldüğü hastalık çeşidi anemidir. Vücudumuzda oksijen taşıyan hemoglobin eksikliği yorgunluğa neden olur. Bu gibi durumlarda mutlaka uzman doktor kontrolü gerekir.
2 - Kalp hastalıkları; halsizlik, kalp yetmezliği riskinin de en önemli belirtilerinden biridir. kalp rahatsızlıkları vücudun oksijen seviyesinin düşmesine neden olduğu için bu durumda vücutta ekstra halsizlik görülebilir.
3 - Enfeksiyon hastalıkları; vücutta çeşitli nedenlerle meydana gelen enfeksiyon hastalıkları da yorgunluk hissini arttırır. Bu durumlarda yine uzman hekime mutlaka danışılmalıdır.
4 - Tiroit hastalıkları; hipotiroid başta olmak üzere tiroit hastalıklarında kişinin kendini yorgun hissetmesi normaldir.
5 - Uyku bozuklukları: uyku bozuklukları başta yorgunluk olmak üzere birçok hastalığın habercisi olabilmektedir. Yeterli sürede ve kaliteli uyku alınmadığı taktirde vücudunuz bazı sinyaller vermeye başlar. Bunlardan ilki yorgunluk ve halsizliktir. Stres gibi nedenlerden dolayı uykusuzluk halinde baş ağrısı ve yorgunluk olarak ilk belirtiler ortaya çıkar.
Kronik Yorgunluk Nasıl Tedavi Edilir?
Tedavide asıl amaç hastalık semptomlarını iyileştirmektir. İlk olarak çalışma ve dinlenme periyodları düzenlenmelidir. Ayrıca kişinin uyku düzeni oluşturulmalıdır. Çalışma ortamının iyi havalandırılmış olduğundan emin olunmalıdır. Kişinin günün büyük çoğunluğunu işte geçirdiği düşünülerek iş hayatında düzenlemelere gidilmelidir.
Vücudun susuz kalması engellenmelidir. Susuz kalındığı taktirde baş ağrısı, stres ve kas ağrıları beraberinde gelecektir. Bu da yorgunluğa ekstra davetiye çıkarmaktadır. Yeterli miktarda ve dengeli beslenmekte sağlık açısından oldukça önemlidir.
Rafine edilmiş tatlılar vücutta yorgunluk ve halsizliğe sebebiyet verebilir. Bunun yerine paketli yiyecekler ve rafine şekerden kaçınılmalıdır.
Yorgunluk Hissi ile Nasıl Başa Çıkılır?
Kronik yorgunluk sendromunu nasıl yok edebiliriz? İşte kronik yorgunluk sendromunu gidermek için yapılması gerekenler;
- Düzenli egzersiz yapılmalı ve bu durum alışkanlık haline getirilmeli. Unutmayın sporun mutluluk verici bir etkisi vardır.
- Sıcak yaz günlerinde daha çok fırında ve ızgara yiyecekler tercih etmelisiniz. Yağlı ve ağır yiyeceklerden uzak durmalısınız.
- Günlük su tüketimi arttırılmalıdır. Susuz kalmak metabolizmayı yavaşlatır.
- Uyku alışkanlığı iyileştirilmelidir. Her gün aynı saatte uyuyup uyanmak vücudu belirli bir dengeye sokmaya yardımcı olur. Uyku öncesinde kafeinli ve alkollü içeceklerden uzak kalınmalıdır. Bu durum uyku kalitenizi bozabilir.