Nepal Deli Balı Nedir?
Deli Bal grayanotoksin içeren bir bal türüdür. Koyu kırmızımsı rengi olan bu bal Rhododendron cinsinin nektar ve poleninden üretilmektedir. Ayrıca sarhoş edici etkisi bulunan bir baldır. Genel olarak Türkiye ve Nepal’de üretilen bu bal geleneksel ilaç veya eğlence amaçlı uyuşturucu olarak kullanılır.
Tarihte Deli Bal Önemi
Daha çok Antik Yunan kaynaklarında bulunan Deli Balın Yunan tarihinde askerler üzerinde iyileştirici etki ettiği söylenir. M.Ö. 65’de Üçüncü Mithridates Savaşı sırasında Kral Mithridates’in deli balı General Pompey komutasında bulunan roma askerlerine karşı kullandığı söylenir. 18. Yüzyılda ise deli bal Avrupa’ya ithal edilmiş ve burada alkollü içeceklere eklenmiştir.
Deli Bal Hasadı Nasıl Yapılır?
Deli bal diğer bal türlerine göre daha koyu renkli, kırmızı ve hafif acı bir tada sahiptir. Genel olarak Türkiye’nin Karadeniz Bölgesi ve Nepal’de olmak üzere dünyanın belli başlı yerlerinde üretilir. Küçük ölçekli deli bal üreticileri genel olarak küçük bir alandan ve tek bir kovandan bal toplar. Büyük ölçekli bal üretimi yapan yerler ise farklı yerlerden toplanan balları karıştırır.
Bal Toplama Nasıl Olur?
Orta Nepal ve Kuzey Hindistan’da Gurung halkı yüzyıllar boyunca bal toplamakta ve dik yamaçlara tırmanmaktadırlar. Yerel halk deli balı yılda 2 kez topluyor. Bir hasat ilkbaharın sonunda olurken diğeri sonbahar sonunda olur.Bal avcıları kovanlara ulaşmak için tahta basamaklı ip merdiven kullanıyor.
Deli Bal Fiyatı Nedir?
Deli bal tüketimi genellikle grayanotoksin zehirlenmesi, deli bal zehirlenmesi veya orman gülü zehirlenmesi meydana getirebilir. Deli bal 200 gramı piyasada ortalama 400 dolara satılmaktadır.