Özellikle pandemi sürecinden sonra yaygınlaşan evden çalışma uygulamasının olumlu yönleri olduğu gibi birçok olumsuz yönü de ortaya çıkmaya başladı. Evde hareketsiz yaşam tarzına yönelmeyi arttıran evden çalışma uygulaması birçok sağlık sorununu da beraberinde getirdi.

Evden çalışma ve hareketsiz yaşam birçok ağır fiziksel hastalığın yanında mental olarak da birçok hastalığa davetiye çıkarmıştır. İnsanlar otururken ayakta durdukları ve hareketli oldukları zamana göre çok daha az enerji harcarlar bu durum normal gibi görünse de uzun süreçte bazı sorunlara yol açar.

Çok Oturmanın Olumsuz Etkileri Nelerdir?

Çok oturmanın vücudumuzda birden fazla sistemi etkilediği araştırmalar sonucunda ortaya çıkmıştır. Peki uzun süre hareketsiz kalmanın olumsuz etkileri nelerdir?

1 – Sindirim Sistemi Üzerinde Etkileri

Dik bir şekilde durmak bağırsak sağlığı için en önemli pozisyondur. Uzun süre oturmanın bağırsak sağlığını olumsuz etkilemesinin en önemli nedeni ise kalçayla diyafram arasındaki alanı daraltması nedeniyle bağırsaklar üzerindeki baskı artar. Bu da işlevini normal bir şekilde yerine getirmesine engel olur.

Bağırsak sağlığının olumsuz etkilenmesine bir örnek verecek olursak örneğin çok hızlı yemek yedikten sonra oturmanız önerilmez. Çünkü bu durum sindirim sisteminde yavaşlığa neden olur. Sindirim zorlaşır. Bu durum sonucunda ise şişkinlik, gaz gibi sorunlar ortaya çıkar.

2 – Solunum Sistemi Üzerinde Baskı Oluşur

Duruş solunum sistemini en çok etkileyen faktörlerden biridir. Otururken akciğerler sıkıştırılır pozisyondadır bu sebeple nefesi doğru alıp vermeniz imkânsız hale gelir. Bir süre sonra nefes sıkıntısı çekmeye başlarsınız. Gün içinde ise doğru nefes alamadığınız ve oksijen yetersizliğinden dolayı sıkıntılar yaşarsınız.

3 – Boyun ve Sırt Ağrılarına Sebep Olur

Haber Resmi

Oturma pozisyonu sırt kaslarına, omurgaya büyük yük bindirir. Bu nedenle özellikle kötü bir duruşla oturuyorsanız omurgaların disklerinde sıkışmalar meydana gelir. gün boyunca hareketsiz kalan kaslar bir süre sonra tutulma, ağrı gibi sorunlar ortaya çıkarır.

4 – Bel Fıtığına Davetiye Çıkarır

Oturma süresi kadar oturma pozisyonu da omurgaya stres yükler. Uzun süreli oturmaların sıklaşması durumunda omurga zarar görür ve bu da bir süre sonra bel fıtığına davetiye çıkarır.

5 – Kilo Kontrolü Zorlaşır. Obezite Riski Artar

Uzun süreli oturmak, hareket eksikliği gibi durumlar bir süre sonra obezite riskini arttırı ve metabolik yavaşlamaya neden olur. Normal bir insanın günlük hayatta alması gereken kalori ve günlük rutin hareketinden dolayı verdiği kalori miktarı vardır. Bunun dengelenmesi kilo kontrolünde oldukça önemlidir. Ancak sürekli oturarak çalışmak bir süre sonra metabolizma yavaşlığına sebebiyet verdiğinden bu da kilo almanıza neden olacaktır.

6 – Depresyon ve Anksiyete İlişkisini Arttırır

Uzun süreli oturmak depresyon riskini arttırır. Depresyon beraberinde anksiyeteyi tetikler ve bir süre sonra kişi anksiyete bozukluğuna yakalanır. Evde oturarak çalışmak bir süre sonra kişinin sosyal hayat bağını keser bu da anksiyeteye sebep olur. Kendini yalnız hissetmeye sebebiyet verir.