Bel ağrısı günlük hayattaki hareket, iş yoğunluğu, omurga rahatsızlıkları gibi farklı sebeplere bağlı olarak ortaya çıkar. Dayanılmaz dereceye gelen bel ağrısı için tedaviler araştırılır. Bel ağrısı tedavileri evde uygulanabildiği gibi uzman gözetiminde de gerçekleşir.
Geçmeyen bel ağrısı öncelikle bir sorunu temsil eder. Mutlaka doktor gözetimi gerekecektir. Böylece ağrının nedenini anlayarak bel ağrısı tedavisi olabilirsiniz.
Peki evde geçmeyen bel ağrısı için neler yapılabilir? Aniden bele giren ağrı nasıl geçer? Gelin birlikte sonuçlarına bakalım.
Geçmeyen Bel Ağrısı Tedavisi Nasıl Yapılır? Evde Aniden Bele Giren Ağrı Nasıl Geçer?
Öncelikle bel ağrısı nedenleri ile tanışmanız gerekiyor. Bu nedenler tedavi sırasında size yol göstereceğinden önem arz edecektir. İşte genel anlamda bel ağrısı nedenleri:
- Aşırı kilolu olmak,
- Skolyoz
- Fıtık
- Omurga ve omurilik sorunları
- Hareketsiz yaşam
- Aşırı hareketlilik
- Yüksek ağırlık kaldırmak
- Ani ve ters hareket yapmak.
Bahsi geçen sebeplerden dolayı ağrı yaşayabilirsiniz. Özellikle eğilip kalkarken belde ağrı daha fazla hissedilebileceği gibi hareketsizken de ağrı hissedilebilir.
Peki evde bel ağrısına ne iyi gelir? Bel ağrısına hangi ilaç iyi gelir?
1 – Kas Gevşetici Krem Kullanmak
Bel ağrıları kimi zaman kas sıkışması, kasta oluşan gerginlik sebebiyle oluşmaktadır. Kas gevşetici kremler kullanmak bu aşamada beldeki ağrıyı gidebilir. Ancak doğru krem seçilmesi ve bunun doktor kontrolünde kullanılması önem arz eder. Ağrı oluşan bölgeye uygulanacak kas gevşetici krem ile ağrıları hafifletebilirsiniz.
2 – İlaç Kullanımı
Ağrı kesici genel ilaçlar olduğu gibi sadece bel ağrısına özel üretilen ilaçlar bulunabilmektedir. Bu ilaçlar doktorlar tarafından teşhise bağlı olarak verilir. İlaçların düzenli kullanımı var olan ağrının hafiflemesi adına oldukça etkilidir. İlgili bölüm doktorlarından randevu alarak tedaviyi başlatmanız gerekir. İnternette yer alan bel ağrısında hangi ilaç kullanılır önerilerini dikkate almamak şarttır.
3 – Egzersizler | Bel Ağrısına Ne İyi Gelir?
Ciddi bir probleme dayanmayan bel ağrılarında egzersizler işe yarabilmektedir. Beldeki kasları rahatlatan bu egzersizler aynı zamanda bölgedeki kasları da güçlendirir. Skolyoz başta olmak üzere bazı bel ağrılarına sebep olan hastalıklarda bel kaslarını güçlendirmek ağrıların hafiflemesinde önemli rol oynayacaktır.
4 – Sıcak ve Soğuk Kompres Uygulaması
Sıcak ve soğuk uygulama yapmak kısa sürede bel ağrısına ne iyi gelir konusunda önem arz edecektir. Sürekli sıcak ya da soğuk uygulamamak önemlidir. Aynı zamanda kısa süreli uygulama yapmak şarttır. İlk günlerde ortaya çıkan bel ağrılarını giderebilir ancak geçmiyorsa bir doktor kontrolü gerekir.
5 – Dinlenmek
Ağır ve yorucu işlerde çalışmak bel ağrılarını arttıracaktır. Gerekli durumlarda eğer mümkünse dinlenmek iyi gelecektir. Beli ekstra zorlamamak bir yana yürümek, hareket etmek gibi durumlardan da uzak durmak gerekir. Böylece dinlenen bel ve kasları ağrıların hafiflemesi için etkili olacaktır.
6 – Doğru Yastık Kullanımı
Yastık bel ağrısına ne iyi gelir konusunda akla gelen durumlardan değildir. Halbuki yanlış yastık boyun kemik ve kaslarının buradan hareketle de vücut postürünü bozacaktır. Boyun boşluğunu doğru dolduran yastıklar ile bel ağrılarınızın hafiflediğini görebilirsiniz.
7 – Bele Uygun Yatak Seçimi
Sert yataklar ya da çok yumuşak yataklar vücut postürünü bozarak uyumaya sebep olur. Her iki durumda da sabah kalktığınızda ciddi ağrılar yaşayabilirsiniz. Uyku sonrası bel ağrısı sık yaşıyorsanız yatağınızı gözden geçirip değiştirerek deneme-yanılma usulü yapabilirsiniz. Böylece bel ağrısından kalıcı kurtulabilirsiniz.
8 – Yastık Desteğiyle Uyumak
Yine bel ağrısına ne iyi gelir konusunda etkili yöntemlerden birisi yastıktan destek almaktır. Gece yatarken bacak aranıza koyacağınız yastık sayesinde olası ağrılarınızdan kurtulabilirsiniz. Bacak arasında bulunan yastık vücut postürünü daha doğru hale getireceğinden sizlere yardımcı olacaktır.
9 – Asıl Sebep Olan Hastalığın Tedavisi
Eğer bel ağrısı belirli bir hastalıktan dolayı yaşanıyorsa bu durumda yapılması gereken kesinlikle tedavi olmaktır. Örneğin fıtık ya da skolyozdan dolayı bel ağrısı varsa ne yaparsanız yapın kalıcı olarak ağrınız geçmez. O an hafifletici etkiyle bir sonuç elde edebilirsiniz. Temelde yatan sebebi gidermeye odaklanmalısınız.
10 – Fizik Tedavi
Uzman bir doktora göründüğünüzde bel ağrısı nasıl geçer konusunda size fizik tedavi desteği sunabilir. Fizik tedavide belirtilen egzersiz varsa mutlaka uygulamalısınız. Diğer taraftan bizzat uyguladıkları uygulamaları da aksatmamalısınız.
11 – Hareketi Arttırın
Hareketsiz bir yaşam yüksek dereceli bel ağrıları yaşanmasına neden olmaktadır. Özellikle son zamanlardaki hareketsizliğin artması bu tarz bel, boyun ya da sırt ağrılarını oluşturur. Eğer normal yaşantınızda çok hareketsizseniz spor yapabilir, günlük yaşamınızı hareketlendirebilirsiniz.