SES Eskişehir: "Sağlık Bakanlığı'nın 2025 Bütçesinde Sağlık Emekçileri ve Halka Yer Yok"

2025 yılı Sağlık Bakanlığı bütçe teklifine tepki gösteren Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Eskişehir Şubesi, sağlık hizmetlerinin ticarileşmesine ve özel hastanelere daha fazla kaynak aktarılmasına dair eleştirilerini dile getirdi.

SES Eskişehir adına açıklama yapan Şube Sekreteri Engin Yıldız, ilk olarak Sağlık Bakanlığı’nın 2025 yılı bütçe teklifini eleştirerek sağlık emekçileri ve halkın ihtiyaçlarının göz ardı edildiğini belirtti. Vatandaş tarafından vergilerin nereye harcanıp harcanmadığının bilinmesi gerektiğini dile getiren Yıldız, bütçenin denetlenebilir olmadığını vurgulayarak "bu yılın bütçesi de yine kapalı kapılar ardında görüşüldü" dedi.

Bütçede sağlık emekçilerinin ve halkın taleplerine yer verilmediğini belirten Yıldız, "Sağlık Bakanlığı sağlık çalışanları ve halkı görmüyor" ifadelerini kullandı. Sağlık sektörü için ayrılan bütçe payının yetersiz olduğuna dikkat çeken Yıldız; 2024 bütçesinde %6,6 olan bu payın 2025’te %6,9’a çıkmasının halk sağlığı için yeterli olamayacağını dile getirdi.

Yıldız bununla birlikte, sağlık hizmetleri içinde koruyucu sağlık hizmetlerine ayrılan payın her yıl azalırken tedavi edici sağlık hizmetlerine ayrılan bütçenin ise arttığına dikkat çekti. Aile Sağlığı Merkezleri’nde aşıya erişim sorunlarının arttığını aktaran Yıldız, konuyla ilgili olarak "sağlık hizmetlerinde yaşanan bu sorunlar sonucu koruyucu sağlık hizmetleri yetersiz kalmaktadır" şeklinde konuştu. 

Şehir Hastaneleri'nin kamu-özel işbirliği modeliyle yapılan yatırımlarının bütçeden büyük pay almasına yönelik eleştirilerde bulunan Yıldız; 2024 yılına göre %20 artış gösteren bu ödenekle birlikte Şehir Hastaneleri'ne ayrılan bütçenin Sağlık Bakanlığı bütçesinin %10’unu oluşturduğuna dikkat çekti. Yıldız, özel sektöre yapılan bu büyük harcamaların kamudaki sağlık hizmetlerini giderek daha da fazla şekilde olumsuz etkilediğinin altını çizdi.

Yıldız yanı sıra özel sağlık kurumlarının sektördeki gücünü artırmaya devam ettiğini ve kamu hastanelerinin yerini almasıyla birlikte özel sektöre daha fazla kaynak aktarıldığını ifade etti. 2002 yılından bu yana özel sağlık kurumlarının sayısının iki katına çıktığını belirten Yıldız, özel sektör sağlık harcamalarının hızla artığını ve bu durumun kamu sağlık hizmetlerinin gerilemesine neden olduğunu vurguladı.

"Sağlık hizmetlerinin kamusal bir anlayışla sunulmasını talep ediyoruz" diyen Yıldız, özellikle Sağlık Bakanlığı bütçesinden sağlık sektörüne ayrılan payın %10’un üzerine çıkarılmasını; sağlık emekçilerine ek ödeme yapılması yerine emekliliğe yansıyan temel ücretlerin artırılmasını ve özel sağlık kurumlarına aktarılan kaynakların kesilmesini istediklerini dile getirdi. Ayrıca Yıldız, koruyucu sağlık hizmetlerinin güçlendirilmesi ve sağlık hizmetlerinin sunumunda sağlık emekçileri ve halkın karar süreçlerine dahil edilmesi gerektiğini ifade etti.

Son olarak hukuksuz bir şekilde görevlerinden ihraç edilen sağlık emekçilerinin görevlerine iade edilmesi gerektiğini belirten Yıldız, bu taleplerin hayata geçirilmesi için mücadeleye devam edeceklerini vurgulayarak açıklamasını noktaladı.

İLGİLİ HABERLER