Eskişehir Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Ekrem Birsen, 2024 yılı Ekim ayı itibarıyla Eskişehir’de esnaf sayısının arttığını ancak kış aylarında karşılaşılan ekonomik zorlukların sürdüğünü ifade etti.
Birsen, “2024 yılı Ekim ayı sonu itibarıyla Eskişehir’de 325 yeni açılan iş yeri ve 153 devreden veya kapanan iş yeri olduğunu söyleyebiliriz. Yani esnaf sayısı Ekim ayında 172 daha arttı,” dedi.
Ancak kış aylarının esnaf için zor geçtiğine dikkat çeken Birsen, şöyle konuştu: “Her kış ayında olduğu gibi Eskişehirimiz, genellikle yerli turistlerin bolca geldiği bir şehir. Ancak kış aylarında turist sayısındaki azalma, esnaf ve sanatkarlarımızı olumsuz etkilemektedir. Bunun açığını, üç üniversitemizden ve eğitim sürecinde olan ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerinin Eskişehir ekonomisine katkısıyla kapatmaya çalışıyoruz. Öğrencilerin katkıları sayesinde, kış aylarında, yaz aylarındaki sirkülasyonun altında bile olsa, ayakta durmaya çalışıyoruz. Ancak kış aylarında cirolarımız hemen hemen %40 oranında azalmaktadır. Bu durumu yaz aylarında yaptığımız birikimlerle atlatmaya çalışıyoruz.”
Esnafın Emeklilik Sorunları
Birsen, esnafın en büyük sorunlarından birinin emeklilik olduğunu vurguladı. Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu’nda her ay bu konunun gündeme geldiğini belirterek şu ifadeleri kullandı:
“Gerçekten çifte standart var: Yanımızda çalışanlar 5 bin günle yaşını doldurduğunda emekli olabilirken, esnaf ve sanatkarlarımızın 9 bin iş günü prim doldurmak zorunda kalması büyük bir haksızlık. Örneğin, yaklaşık 5 ay önce Cumhurbaşkanı Yardımcımız Cevdet Yılmaz’ın katılımıyla gerçekleştirdiğimiz toplantıda bu konuyu ele aldık. Sayın Yılmaz, bu meselenin 2025 yılı itibarıyla orta vadede gündeme gelebileceğini belirtmişti. Biz esnaf odaları ve Türkiye’deki mesleki federasyonlar olarak bu konuyu her ay gündemde tutmaya ve hükümetimize iletmeye devam ediyoruz.”
Esnafın üzerindeki prim yükünün hafifletilmesi gerektiğini söyleyen Birsen, şöyle devam etti: “En azından, emeklilik yaşını doldurmuş olan esnaf ve sanatkarlarımızdan prim alınmaması gerektiğini düşünüyoruz. Sadece sağlık primi alınarak, onların sağlık hizmetlerinden yararlanması sağlanabilir. Bu, üzerlerindeki yükü biraz olsun hafifletir. Bu taleplerimizi hükümetimize ilettik. Önümüzdeki günlerde, Ticaret Bakanımız, Cumhurbaşkanı Yardımcımız ve Maliye Bakanımızla bu konuları görüşmeye devam edeceğiz.”
“Haklarımızı Alana Kadar Mücadele Sürecek”
Birsen, esnafın hak ettiği emeklilik düzenlemesinin 7 bin 200 gün primle gerçekleşmesi için mücadele ettiklerini belirtti ve şunları ekledi: “Amacımız, esnaf ve sanatkarlarımızın hak ettiği şekilde, 7 bin 200 günle emekli olabilmesini sağlamak. Bu konuda elimizden gelen gayreti göstermeye devam edeceğiz. Tabii ki hakkımızı alana kadar mücadelemiz sürecek" ifadelerini kullandı.