Eskişehir İl Sağlık Müdürü Yaşar Bildirici, Ağız ve Diş Sağlığının Önemini Vurguladı

Toplum Ağız ve Diş Sağlığı Haftası kapsamında açıklamalarda bulunan İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Yaşar Bildirici, diş sağlığının korunmasında erken yaşta edinilen alışkanlıkların önemine dikkat çekti.

Eskişehir İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Yaşar Bildirici, 22-28 Kasım tarihleri arasında kutlanan Toplum Ağız ve Diş Sağlığı Haftası nedeniyle bir basın açıklaması yaptı. Bildirici, açıklamasında, ağız ve diş sağlığının önemini vurgulayarak, 1996 yılından bu yana her yıl 22 Kasım’da "Diş Hekimliği Günü" ve 22 Kasım’ı kapsayan haftanın "Toplum Ağız ve Diş Sağlığı Haftası" olarak kutlandığını belirtti.

Bildirici, diş ve diş eti hastalıklarının, dünyada olduğu gibi Türkiye’de de en yaygın sağlık sorunları arasında yer aldığını ifade etti. TÜİK’in 2012 yılı verilerine göre, ağız ve diş hastalıklarının, 0-6 yaş grubunda son 6 ayda en sık görülen hastalıklar arasında ilk beşte yer aldığını, 7-14 yaş grubunda ise ilk sırada olduğunu belirten Bildirici, bu hastalıkların genellikle ciddi sağlık sorunlarına yol açmasa da toplum sağlığını olumsuz etkileyebileceğini vurguladı. "Diş ve diş eti hastalıkları, yüksek görülme sıklığı ve tedavi gerekliliği nedeniyle halk sağlığı açısından önemli bir sorundur. Ayrıca, bu hastalıklarla mücadelede koruyucu sağlık hizmetlerinin önemi, dünya genelinde kabul edilen bir yaklaşımdır" dedi.

Bildirici, 2022 yılında Sağlık Bakanlığı tarafından başlatılan Aile Diş Hekimliği Uygulaması kapsamında, Eskişehir’in pilot iller arasında yer aldığını belirtti. Bu uygulama ile 2-12 yaş arasındaki çocuklara koruyucu diş sağlığı hizmetleri sunulmakta. Çocuklara, flor, fissür örtücü uygulamaları ve diş taşı temizliği yapılırken, aynı zamanda diş fırçası ve diş macunu dağıtılarak fırçalama eğitimi verilmektedir.

Aile Diş Hekimliği Uygulaması kapsamında, Eskişehir genelinde 131 bin 242 çocuk arasında 5 bin 771’inin muayene edildiği bilgisini veren Bildirici, yapılan işlemleri de açıkladı. "2 bin 838 çocuğa flor uygulaması, 764 çocuğa fissür örtücü uygulaması ve 241 çocuğa detertraj işlemi yapıldı. Ayrıca, 4 bin 485 diş fırçası ve diş macunu dağıtıldı. Yapılan muayeneler sonucunda, 4 bin 490 çocuk yüksek riskli, 334 çocuk orta riskli, 891 çocuk ise düşük riskli olarak tespit edilmiştir" dedi. Projeye katkı sağlayan 23 aktif aile diş hekimi, Eskişehir’in 12 farklı noktasında hizmet vermektedir.

Bildirici, açıklamasını, ağız ve diş sağlığının korunması sürecinde çocukların eğitiminin büyük önem taşıdığını belirterek sonlandırdı. "Anne ve babalar, kendi dişlerini fırçalayarak çocuklarına örnek olmalıdırlar. Okullarda öğretmenlerimizin diş fırçalama ve doğru beslenmeyi özendirmeleri, çocukların doğru ağız - diş sağlığı alışkanlıkları edinmesine yardımcı olacaktır" dedi.

Son olarak, Toplum Ağız ve Diş Sağlığı Haftası kapsamında Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğü, bebeklikten yaşlılığa kadar tüm yaş gruplarına yönelik etkinlikler düzenleyecek. Bildirici, herkesi düzenli olarak diş hekimine gitmeye ve ağız - diş sağlığını korumak için gerekli hijyen kurallarına uymaya davet etti. Sağlığın ağızda başladığını hatırlatarak, "Ağız ve diş sağlığımız, genel sağlığımızın önemli bir parçasıdır" dediyerek sözlerini tamamladı. 

İLGİLİ HABERLER