Eskişehir hem yeşilliğin hem kentsel binaların bir araya geldiği bir yer olarak gezilecek güzel şehirlerden biridir. Müzeleri, heykelleri, porsuk çayı Eskişehir’e gelindiğinde mutlaka görülmesi gereken yerler. Eskişehir’in hep ne kadar gezilecek yeri olduğundan bahsettik. Ancak gezerken mutlaka yenilmesi gereken yiyeceklerden bahsetmedik. Balaban kebabı, met helvası, çibörek bunlardan birkaçı. Çibörek ise en çok duyulanı. Evde yapmak yerine dışarıda yemeği tercih ederseniz çiböreği Odunpazarı’nda, çarşıda, Adalar’da, Hamamyolu’nda, Eskişehir’in merkezindeki her yerde bulabilirsiniz. Eskişehir’de çibörek yemek istiyorsanız, gördüğünüz “Kırım Çibörekçisi” adlı çibörekçilerin çokluğu sizi şaşırtmasın. Neredeyse her “Kırım Çibörekçisi” birbirinden ayrı işletmeler diyebiliriz. Muhtemelen çiböreğin aslı Kırım yemeği olduğu için mekanlarına bu ismi vermeyi uygun görmüşler. Yani favorinizi belirlerseniz orada yemeye devam etmeniz en iyisi olur. Ancak kendiniz yapmak istiyorsanız ve Eskişehir’in Çiböreği Nasıl Yapılır? diyorsanız tarif yazımızın devamında.
Eskişehir’in çiböreği ağır bir yemek midir?
Yağda piştiği için ağır gibi görünen çibörek aslında yağda sadece 15 saniye kalır. Vereceğimiz tarifle yağ çekmeyen bir çibörek elde edebilirsiniz. Hamuru ise ince ve sert olduğundan hafiftir ve hem kahvaltılarda hem öğle yemeklerinde hem de akşam yemeklerinde tüketilebilir. İçinden akan sıvı ise yağ değil aslında sudur. Burada çiböreğin içinden su akmıyorsa o çibörek değildir denir. İsteğe göre kıyma yerine peynirlisini de deneyebilirsiniz. Eskişehir’de peynirli çiböreğin, kıymalı çibörekten daha lezzetli olduğunu söyleyen bir kesim var.
Eskişehir’in çiböreğin ismi nereden gelir?
Çibörek Kırım Tatarlarının Eskişehir’e getirdiği lezzetlerden biridir. Çiğ börek değil ‘’çibörek’’tir. Eskişehir’e göç eden Kırım Türklerinin geleneksel yemeği olan çibörekteki “çi” kısmı Tatar dilinde ‘’nefis, güzel, enfes” anlamına geliyor ve çibörek lezzetiyle gerçekten bu unvanı hak ediyor. Geçmişi en az 250 yıla dayanan çibörek, Eskişehir’e gelen herkesin tatması gereken lezzetlerden biridir. Henüz sevmeyeni duymadık.
Okuyunuz: Eskişehir Ortalama Kira ve Ev Fiyatları
Eskişehir’in meşhur çiböreği için hangi malzemeler gereklidir?
- 3 su bardağı un
- 1 su bardağı ılık su
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 2 tatlı kaşığı üzüm ya da elma sirkesi
- Kıymalı iç için:
- 300 gram kıyma (isteğe göre kıyma yerine peynir)
- 1 adet soğan
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- Yarım çay bardağı su
Kızartmak için:
Eskişehir’in meşhur çiböreği nasıl yapılır?
- 1 adet soğanı rendeleyin.
- Çıkardığınız karıştırma kabının içine 300 gram kıyma, 1 adet soğan rendesi, 1 tatlı kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı tuz ve yarım çay bardağı suyu koyun ve karıştırın.
- Yaptığınız bu iç harcın sulu olmasına özen gösterin.
- Başka bir karıştırma kabına ise 1 su bardağı ılık su, 3 su bardağı un, 1 tatlı kaşığı tuz ve 2 tatlı kaşığı üzüm ya da elma sirkesini koyun ve karıştırın.
- Kaptaki karışımı orta yumuşaklıkta bir hamur olana kadar yoğurun.
- Yaptığınız hamuru, un serptiğiniz yüzeye alıp küçük bezelere ayırın.
- Bir merdane ile ayırdığınız bezeleri orta büyüklükte bir tabak boyutlarında açın. Açılmış bezenin ince olmasına dikkat edin.
- Kıyma ile oluşturduğunuz ilk karıştırma kabındaki harcı, açtığınız hamura yerleştirin ve hamuru yarım ay olacak şekilde katlayın.
- Katladığınız hamuru çay tabağı gibi bir malzeme ile keserseniz hamurun kenarları daha iyi yapışır.
- Her beze için yedi, sekiz ve dokuzuncu adımları tekrarlayın.
- Derin bir tavaya yağı alın ve kızgın olana kadar bekleyin.
- Kızmış yağa börekleri atarak kızartın. Yaklaşık 15 saniye içinde kızarmış olacaktır.
Okuyunuz: Eskişehir’in Olumlu Ve Olumsuz Tüm Yönleri
Eskişehir’in çiböreğinin püf noktaları
- Kıymanızı sulandırmazsanız böreğin içerisinde topaklanır. Kıymalı harcınızı mutlaka sulandırın. Kıymanın içine konulan su, aynı zamanda kızgın yağın içinde pişerken buhar olarak hapsolur. Bu böreğinizin içinin yumuşak olmasını sağlar. İçeri hapsolan buhar ile ocaktan alındıktan sonra masaya servis edilip yenilene kadar pişmeye devam eder. Ayrıca su, böreğin puf puf kabarmasını sağlar.
- Çiğ böreğinizin fazla yağ çekmemesi için hamura mutlaka sirke ekleyin.
- Böreklerin kenarları kapatıldıktan sonra hemen kızartılmalıdır çünkü kuruyan hamur kabarmaz.
- Hamuru kalın açarsanız çibörek olmaz ancak çok ince açarsanız da yağa attıktan sonra hamur bazı yerlerinden patlayabilir ve deliklerden içindeki su ve kıyma dökülebilir.
- Kıyma önceden kavrulmaz, hamurun içine çiğ konur. Zaten yağa atınca pişecektir.
- Bir bezeyi açarken diğer bezelerin üstüne mutlaka bir örtü serin. Açıkta kalan bezelerin üstü kuruyor ve sıcak havalarda kendilerini daha çok salıyorlar.
- İnce açılmış hamurlar çiböreğinizin çıtır çıtır olmasını sağlar.
- Katladığınız hamurun kenarlarını bir çay tabağı ya da pizza kesici ile keserseniz hamurunuz daha iyi yapışacak ve açılmayacaktır.
- Börekleri kızgın yağa atmadan önce üzerindeki fazla unu silkelerseniz, un yağda yanıp böreğinizin üstünü karartmaz.
- Yağı iyice kızdırırsanız, böreğiniz çok yağ çekmez.
- Börekleri ocaktan aldıktan sonra tabağa koyarken kâğıt havlu üzerine yerleştirirseniz fazla yağı emer.
Verdiğimiz tariften iki kişilik yani yaklaşık 8-10 adet çibörek çıkartabilirsiniz. 1 porsiyon çibörek ortalama 415 kaloridir. Tavsiyemiz ayran ya da çay ile tüketmeniz, afiyet olsun.